Suomen Yrittäjäopisto kouluttaa nuoria yrittäjiä

 05.01.2018

Asta Salminen
Suomen Yrittäjäopiston yritystoiminnan kouluttaja Asta Salminen

Pripolissa kahdeksan viikon ajan kokoontuneeseen Nuorten yrityspajaan osallistui 13 yrittäjyydestä kiinnostunutta 19-29 vuotiasta nuorta Porista ja lähi-alueilta. ELY-keskuksen järjestämälle kurssille hakeuduttiin TE-toimiston kautta.

Suomen Yrittäjäopiston yritystoiminnan kouluttajana toimiva Asta Salminen oli vastuukouluttajana Porin Nuorten yrittäjyyspajassa.  Nuorten Yrittäjyyspajat ovat vuonna 2015 alkaneita, valtakunnallisia koulutuksia, joita järjestetään ympäri suomea.

- Aina on mukava aloittaa uuden ryhmän kanssa, ja seurata alun idean kehittymistä suunnitelmasta aina toteutukseen. Koulutuksen aikana nuoret saavat eri alojen asiantuntijoilta neuvoja muun muassa yrityksen verotusasioihin, rahoituksen hankkimiseen tai vaikkapa toimitilojen miettimiseen. Koulutuksen aikana nuorille selkeytyy se oma yritysidea ja liiketoimintasuunnitelma, kertoo Salminen. Tapaamme ryhmän kanssa uudestaan taas helmikuussa, ja silloin on tarkoitus käydä jokaisen kanssa läpi, miten oma suunnitelma on edennyt, lisää hän.

Suomessa paljon kiertänyt Salminen palaa vuosittain mielellään Poriin ja Pripoliin. Tilat ovat avarat ja kokoustilojen tekniikka toimii.

- Tällaiset koulutustilat kun olisi joka paikassa niin hyvä. Kaikki toimii, ja ennen kaikkea aina saa henkilön kiinni, jos on kysyttävää, tiivistää Salminen. Etenkin tähän aikaan vuodesta iso plussa on myös auton lämmitystolppa. Pitkän päivän jälkeen on huomattavasti mukavampi lähteä lämpimällä autolla liikkeelle, lisää hän.

Pientä parantamisen varaakin Salminen Pripolista löytää. Ravintola Pripolin lounasvalikoimaan hän olisi toivonut hieman enemmän monipuolisuutta.

- Ravintola Pripolista tilasimme kokoustilan kakku- ja kahvitarjoilut, ja ne olivat oikein maistuvia, kehuu Salminen. Mutta mieluusti olisin kurssin aikana käyttänyt ravintolan palveluja muutenkin enemmän, esimerkiksi lounasmahdollisuutta. Mutta valikoimista ei löytynyt oikein itselle mieluisia, kevyempiä vaihtoehtoja, esimerkiksi keittomahdollisuutta ei ollut tarjolla lainkaan, sitä jäin vähän kaipaamaan, harmittelee Salminen.

Salmisen mukaan nuoret ovat nykyään hyvinkin rohkeita ja idearikkaita miettiessään oman yrityksen perustamista. Kurssin tarkoitus on antaa nuorille vahvistusta omaan tekemiseensä ja osaamista selvitä myös kaikesta muusta. Laskelmien tekemiseen, esimerkiksi kulujen ja kannattavuuden miettimiseen, tarvitaan neuvoja. Osa näistäkin nuorista tulee todennäköisesti perustamaan tulevaisuudessa oman yrityksen. On ensiarvoisen tärkeää, että heille mahdollistetaan hyvät eväät siihen. Yrittäjäkursseja järjestetään ympäri Suomea ja nuoret voivat hakea niihin TE-toimistojen kautta.