Pripolin esteettömyys testissä

 17.11.2017Jari Koivisto
kävi testaamassa Pripolin yleisten tilojen esteettömyyden. Koivisto on työskennellyt vuosia Pripolin toimitiloissa, mutta nyt testaukseen pääsivät omien työtilojen lisäksi myös kokous- ja koulutustilat, auditorio sekä ravintolatilat. Testikierros alkoi Pripolin pääsisäänkäynnin luota.
- Pääovista kulkeminen onnistuu vaivatta. Ramppi on riittävän loiva ja ovet avautuvat automaattisesti, kehuu Koivisto. Sellainen asia tuli mieleen, että vaikka minä tästä pääsenkin kulkemaan vaivatta, niin esimerkiksi sähköpyörätuolilla liikkuvalle kynnys saattaa olla liian kulmikas. Ne ovat joskus niin etupainoisia, että pienikin kulma kynnyksessä saattaa aiheuttaa hankaluutta. Mutta suurin osa pyörätuolilla kulkevista pääsee tästä kulkemaan kyllä, lisää hän.
 
Auditorion viralliset pyörätuolipaikat sijaitsevat auditorion katsomon yläosassa, ja niihin kulku on toisen kerroksen kautta. Testikierros jatkuu toiseen kerrokseen hissillä. Hissin ovi ei aukea automaattisesti, mutta siitäkin Koivisto suoriutuu tottuneesti. Käytävällä on lisäksi kaksi avattavaa ovea ennen auditorion sisäänkäyntiä.
- Saan hissin oven auki, vaikka vähän raskas se kyllä on. Fyysisesti heikommassa kunnossa olevalle se saattaa tuottaa hankaluutta. Mutta toisaalta, usein heillä on avustaja mukana, pohtii Koivisto.
 
Matka auditorion ylätasanteen pyörätuolipaikoille sujui hyvin. Koivisto myös kiitteli näkyvyyttä auditorion eteen. Pyörätuoleille on hyvin tilaa myös auditorion etuosassa, jolloin sisäänkäynti on muiden tapaan ensimmäisen kerroksen pääovista. Monesti tilaisuuden tai tapahtuman luonteen vuoksi on mielekkäämpääkin sijoittua auditorion etuosaa. Jos esimerkiksi tapahtuma-aulassa on esittelypisteitä tai ruokailu, niin siirtyminen näiden kahden tilan välillä on nopeampaa.
 
Matka jatkuu auditorion pääsisäänkäynnille ensimmäiseen kerrokseen. Isoista pariovista käynti sujuu vaivatta kynnykselle asetettavan liuskan avulla.
- Kulku auditorion etuosaan on tehty helpoksi enkä näe tässä hankaluutta. Monissa paikoissa törmää pyörätuolipaikkojen sijainnin hankaluuteen esimerkiksi varauloskäyntien osalta. Täällä sitä ongelmaa ei onneksi ole, kertoo Koivisto.
 
Tapahtuma-aulasta on kynnyksetön kulku ravintolatiloihin, ja WC-tilat sijaitsevat myös aulan välittömässä läheisyydessä.
- Yhteenvetona voisin sanoa, että kulkeminen kokoustiloissa sujuu hyvin. Ravintola mukaan lukien. Pripolin rakennuksien jotkut ovet ovat hieman raskaita itse saada auki, mutta yleisesti ottaen pääsen kulkemaan tiloissa hyvin, ja kun vaikeat paikat tiedostaa, niin tietää ottaa ne huomioon reittivalinnoissa, tiivistää Koivisto testauksen.